hu en de
GÉTA Center - Tapéta nagykereskedés

 

TAPÉTA FAJTÁK


A különböző tapéta alapanyagok nagyban meghatározzák a tapéta jellegét, kialakítását. A papír alapú tapéták kedvezőbb árat, míg a műanyag felületűek erősebb, tartósabb felületet biztosítanak. A modern eljárásoknak köszönhetően számtalan érdekes, egyedi felületű tapétával találkozhatunk.

 

Egyre inkább hazánkban is népszerűek a gyapjúrostos alapú tapéták, melyek rugalmasak, erősek valamint legfőbb előnyükként egy rendkívül egyszerű tapétázást tesznek lehetővé. Erről bővebb információ a Felrakási tanácsadó menüpont alatt található.

 

Az egyes tapéta típusoknál feltüntetett jelekről, melyek a tapéta katalógusokban és a tapéta címkéken is szerepelnek bővebb leírás a Jelölések részben található.

 


  

Papírtapéta 

 

A korszerű, jó minőségű papírtapéta mindig két réteg papírból készül. A felső, fehér papírra nyomtatják a mintát, míg az alsó félfamentes, jó nedvszívó réteg megkönnyíti a felragasztást.

 

Mivel a jó minőségű papírtapéták felülete impregnáló bevonattal van ellátva, ezért enyhén nedves ronggyal tisztíthatóak. Tisztításkor azért vegyük figyelembe, hogy a tapéta teljes egészében papír alapanyagú. 

   papir tapeta

 

    Letörölhető       Kétrétegű, dombornyomott tapéta

 


 

 Habosított tapéta

 

A felső rétege habosított műanyagból készül, így felülete nedves ronggyal jól tisztítható.

Hátsó, hordozó rétege lehet papír vagy ún. gyapjúrost, mely könnyű kezelhetőséget, felrakhatóságot biztosít.

A gyapjúrostos tapéta előnyeiről részletes leírás a Gyapjúrostos tapéta címszó alatt található.

    

 

 Lemosható        

  

A felső műanyag réteg leszedhető.

Papír hátsó réteg esetén.

    

Az egész tapéta maradék nélkül leszedhető.

Gyapjúrostos hátsó réteg esetén.

 

 


 

Vinyl vagy selyem tapéta

 

A felső rész erős, nagyon jól tisztítható műanyag réteg. A felületét fényesre nyomva selyem hatás érhető el, de egyre több matt felületű, modern tapéta készül ezzel az eljárással.

A hordozó réteg csakúgy mint a habosított tapétánál lehet papír vagy gyapjúrost.

 

Ha a vinyl tapéta vastagabb felső műanyag réteggel készül akkor érdekesebb felületi sturktúra alakítható ki, viszont a vastagabb anyag nehezebb négyzetmétersúlyt eredményez. Az ilyen ún. nehéz vinyl tapéták felrakásánál körültekintően kell eljárnunk, mivel különösen erős ragasztókötést kell kialakítani.   

 

   vynil tapeta 
   Nagyon jól lemosható, súrolható felület

  

A felső műanyag réteg leszedhető.

Papír hátsó réteg esetén.

  

Az egész tapéta maradék nélkül leszedhető.

Gyapjúrostos hátsó réteg esetén.

 


 

Gyapjúrostos (vlies) tapéta

 A gyapjúszálak és kötőanyag keverékével létrehozott gyapjúrostos tapétákat egyre szélesebb körben alkalmazzák, elsősorban habosított műanyag és vinyl tapéták hátsó hordozó rétegeként.

 

Legfőbb  előnye, hogy a falak dekorálását gyorsan és egyszerűen tudjuk elvégezni. A művelet egyszerűsége nemcsak a házilagos tapétázást könnyíti meg, hanem a mestereknek is segít a szakszerű, esztétikus, "csíkmentes" tapétázó munkában.

  gyapju tapéta

 

 

1. A ragasztó felkenése a falra 2. A tapéta felhelyezése 3. A túllógó részek levágása
A falat bekenjük a tapéta ragasztóval. Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot, tehát a tapétát nem kell ragasztóval bekenni.  Alul, felül a túllógó részeket levágjuk.

 

A gyapjúrostos tapéta felrakásáról részletesebb leírás a Felrakási tanácsadó részben olvasható.  

 

Az erős, rugalmas anyag kiválóan alkalmas gipszkarton tetőtéri burkolatok tapétázásra is, mivel a tető kisebb mozgását rugalmasan követi, nem reped el.

 

Rugalmasságának és légáteresztő képességének köszönhetően új építésű házaknál is kiválóan alkalmazható.

A teljes, könnyű leszedhetőség is számtalan előnnyel járhat, mivel esetleges utólagos javítások (pl. villanyszerelő doboz kibontása) esetén a tapétát lehúzzuk a falról majd a javítások elvégzése után probléma nélkül vissza tudjuk ragasztani.

 


 

Különleges felületű tapéták

 

 

Textil, természetes anyagok, fémes felületek teszik otthonát egyedivé.

A különleges felületek szinte mindig kíméletes, szakszerű kezelést igényelnek mind a felrakás, mind a mindennapi használat során.

  textil tapéta

  

 

 
Géta Center Kft.A weboldalt a Lomidi Software Kft készítette